Er zijn verschillende soorten bogen, die als aparte disciplines worden gezien in de handboogsport. De verschillende bogen waarmee je bij ons kunt schieten zijn:

  • Recurveboog
  • Compoundboog
  • Traditionele boog

De recurveboog

De recurveboog is de meest gebruikte boog, zowel wereldwijd als bij onze vereniging. Het is ook de boog waarmee op de Olympische Spelen geschoten wordt.

De recurve bestaat uit verschillende onderdelen; het middenstuk, de latten, het vizier en de stabilisatie. Er is veel variatie in type onderdelen, materialen en merken. Het voordeel van de recurveboog is, dat dankzij de verschillende onderdelen voor iedereen een geschikte boog samengesteld kan worden. Ben je niet zo sterk? Geen probleem: de latten, die het trekgewicht bepalen, zijn verkrijgbaar in lichte en zware varianten.

Omdat er zoveel keuze is in bogen en benodigdheden, raden we aan om de eerste boog te kopen bij een speciaalzaak. Daar wordt je door ervaren medewerkers geholpen en dan weet je zeker dat de boog goed is samengesteld en afgesteld.

De compoundboog

De compoundboog is een speciale boog. Veel mensen kennen deze als ‘de boog die Rambo gebruikt’.

De compound is speciaal vanwege de katrollen die aan de latten vastzitten. Die katrollen zorgen ervoor dat de trekkracht anders wordt verspreid, waardoor de schutter minder zwaar trekt. Hierdoor is de boog geschikt voor mensen die niet zwaar willen schieten, of mensen met rug- of schouderproblemen.

Niet alle mensen die schieten met een compound hebben lichamelijke problemen. Net zoals bij de recurveboog is de compoundboog in trekgewicht te veranderen.

De compound heeft een ander vizier dan een recurveboog. Het vizier van een compound bevat een vergrootglas. Dat maakt het richten niet meteen makkelijker, want het doel waar je op richt is kleiner.

Omdat er zoveel keuze is in bogen en benodigdheden, raden we aan om de eerste boog te kopen bij een speciaalzaak. Daar wordt je door ervaren medewerkers geholpen en dan weet je zeker dat de boog goed is samengesteld en afgesteld.

De traditionele boog

Met de traditionele boog is het vroeger allemaal begonnen. Voorbeelden van traditionele bogen zijn: de Engelse longbow, de flatbow en de ruiterboog. Al deze bogen zijn gemaakt van hout en je schiet met houten pijlen.

In tegenstelling tot de recurve en de compound, heeft een traditionele boog geen moderne hulpmiddelen om te richten en te schieten. Als schutter heb je alles zelf in de hand.

Bij onze vereniging hebben we een grote groep houtschutters.