Gravin Jacoba van Beieren organiseert diverse soorten wedstrijden voor leden, regionale schutters en landelijke schutters. Niets is verplicht, je bent volledig vrij om te kiezen om competitief of recreatief de sport te beoefenen. Hier een kort overzicht: 

Clubkampioenschappen / Gemiddelde Speld

Wij hebben een clubkampioenschap op de afstand 18 meter en de afstand 25 meter. Aan de 18 meter doen meestal de meeste leden mee.

Deze kampioenschappen bestaan uit een competitie waarbij je verdeeld over het seizoen acht wedstrijden schiet. Van deze acht kun je er één laten afvallen. Naar aanleiding van al deze wedstrijden maken we ook een rangschikking van de prestaties van de leden, die vervolgens tegen elkaar in een knock-out fase uitmaken wie de beste zijn van de vereniging in de diverse disciplines. Zo besluiten we elk jaar het schietseizoen met de huldiging van de clubkampioenen.

Het gemiddelde van die tellende wedstrijden is ook belangrijk, want dat cijfer komt op je speldje te staan. Elk jaar kun je een nieuwe speld behalen, en kun je je persoonlijke groei bijhouden.

Lucky Darchery

De Lucky Darchery is traditioneel bij Gravin Jacoba de eerste wedstrijd in januari, om op een speelse manier het nieuwe jaar in te luiden. Bij de Lucky Darchery schiet je op een speciaal blazoen in de vorm van een dartbord en met bijzondere spelregels om de wedstrijd voor iedere schutter een uitdaging te maken.

Door middel van een loting zijn de schutters ingedeeld in koppels. Samen moeten ze een tactiek verzinnen om te winnen en die natuurlijk ook uitvoeren. Het verrassende element: de belangrijkste spelregels worden pas na afloop van de sessie bekendgemaakt. Tactiek is daardoor de essentie. Het maakt niet uit hoe goed je schiet, iedereen heeft kans.

Koningsschieten

Koningsschieten is een jaarlijkse clubwedstrijd waarbij er wordt geschoten voor (het behoud van) de titel als Koning. De winnaar van deze wedstrijd wordt gekroond tot Koning of Koningin, en zal beschikken over een hof met een prins, prinses en page. Als iemand drie jaar op een rij Koning(in) is geworden wordt deze tot Keizer(in) benoemd. Het is natuurlijk erg leuk, om deze prestigieuze titel te mogen dragen!

Voor het Koningsschieten gelden geen speciale regels, het is een binnenwedstrijd van zestig pijlen; 30 op 18 en 30 op 25 meter.

De hofschutters mogen de vereniging vertegenwoordigen op het landelijke Koning der Koningen toernooi, waar alle winnende schutters van hun respectievelijke verenigingen deelnemen om de ultieme kroon.

Gouds Open toernooi

Het Gouds Open is het grootste toernooi van onze vereniging. Gebruikelijk komen in het laatste weekend van januari vanuit het hele land schutters bij elkaar voor een officiele A-status FITA wedstrijd.

De wedstrijd gaat over zestig pijlen op 18 meter. Alle disciplines in de handboogsport mogen meedoen. Zowel in individueel als in teamverband zijn er prijzen te winnen.

Het Gouds Open heeft een open inschrijving, dus elke schutter kan zich inschrijven. Let op de aankondigingen!